دکتر سید نرگس موسوی ، روانشناس و مشاور :
۱ـ اهمیت ارتباط خوب و موثر پدران و دختران در خانواده چیست؟
ارتباط موثر پدران با دختران اساس برای رشد سالم و خوشبختی دختران است و تاثیر بسزایی در زندگی خانوادگی و اجتماعیشان دارد که باعث افزایش اعتماد به نفسشان تقویت مهارتهای ارتباطی مثل خوب گفتگو کردن، تعامل کردن، بیان عاطفه و تعامل داشتن با دیگران از مصداقهای آن است.
میبینیم کسایی که دختر و پدر با همدیگر ارتباط خوب دارند باعث کاهش مشکلات رفتاری میشود همچنین پیشگیری از مشکلاتشان در آینده دیده میشود . در نهایت این ارتباط موثر باعث حفظ و بهبود سلامت روحی آن دخترها میشود .
۲ـ چگونه میتوان این ارتباط را بهبود بخشید؟
به آنها خیلی خوب گوش دهید تا احساساتشان خوب درک شود ما حتی حدیث داریم که پیامبر فرمودن که با بچههایتان مثل بچهها رفتار کنید یعنی تو هر سنی مثل آنها فکر کنید مثل آنها یک درکی داشته باشید از احساساتشان از خواستههایشان از نیازهایشان که بتوانید یک تعامل خیلی خوب را با آنها برقرار کنید . اینکه شما احساساتتان را خودتان خوب بتوانید بیان کنید و بشناسید و یک فضایی را فراهم کنید که دختر خواستههایش را بتواند خوب بیان کند بدون اینکه احساس کند خب الان قضاوت میشود الان نادیده گرفته میشود حتی مرزها را برایش تعیین کنید درباره مسائل با او صحبت کنید یک زمان مشترکی برای با هم بودن حتماً بگذارید و در آن زمان مشترک با هم حتماً تعامل داشته باشید با هم حرف بزنید حالا درباره هر فعالیتی که دارید یک بازی را میکنید خودتان هم یک جوری رفتار کنید که احترام برا خودتان قائل باشید و اجازه ندهید آن مرزها، حریمها، چهارچوبها در هم بشکنند عشق و محبتتان را بدون توقع بهش بدید . یعنی هر چقدر که شما خودتان توقع داشته باشید نسبت به عشق و محبت ممکن است که جواب نبینید چون معمولاً انتظارات باعث میشود که ما خشم و ناراحتیمان بروز پیدا کند .
فرزندتان را تشویق کنید، توجه مثبت بهش داشته باشید، پشتیبان خوبی برایش باشید، حمایتگری را برای او داشته باشید .
۳ـ برای اینکه دختران و پدران یک ارتباط خوب داشته باشند چه آموزشهایی لازم است؟
یک سری آموزش های مهارتی مثل خودآگاهی و دیگر آگاهی مانند ارتباط موثر، همدلی کردن، فرزندپروری سالم و موثر، مدیریت هیجانات، حل مسئله و تصمیم گیری درست، برنامهریزی کردن و هدف گذاری از جمله مهارتهایی هستند که باید آموزش داده شوند . مهارتهای دیگری هم هست که اصلاً بدانیم خوب اصلاً مغز بچه من چطور کار میکند؟ خواستهها و نیازهایش را بدانم و تا جایی که در توانم هست فراهم کنم . در مواردی بگذارم او تصمیم گیری کند یک جاهایی حتی یک تصمیمگیری غلط داشته باشد اجازه بدهم تصمیم گیری کند و حالا اگر آسیبی بود من کنارش باشم حمایتش کنم کمک کنم که از جایش بلند شود . یعنی بگذارم آزمون خطا کند خیلی راحت نذارم به هر چیزی که دوست دارد برسد بگذارم بفهمد که باید تلاش کند و باید برای رسیدن به هدفش خودش هم یک همتی را به خرج دهد خیلی موضوع مهمی هستش مخصوصا در این دوره .
۴ـ دختر ها یا پدرها کدام یک باید برای ایجاد یک ارتباط مفید پیش قدم شوند!؟
قطعاً پدرها هستند زیرا آنها قرار است الگوی ارتباطی موثری باشند بچههای ما الگوبرداری میکنند و بیشتر عمل ماست که باعث الگو برداری میشود .
از چه روشهای روانشناسی میتوان برای بهبود این ارتباط کمک گرفت!؟
۵ـ آیا بازی ها و سرگرمی ها و جشنواره هایی مثل دختر و بابا میتواند به بهبود این ارتباط کمککند؟
خوب قطعاً هر قدر ارتباط و تعامل بیشتری داشته باشند ارتباط عاطفی بیشتر برقرار خواهد شد و اتفاقات خوبی رخ خواهد داد ولی آن موقع باید دقیقاً مثل یک دختر فکر کنید تعامل کنید مثلاً بازیهایی را اتجام دهید یا مواردی رو انتخاب کنید جای گشتنی را انتخاب کنید که حتماً دخترتان برای شما در اولویت باشد و آن لذت ببرد او کیف کند نه جایی را که شما کیف میکنید و شما لذت میبرید . بیشتر او و حالا شما هم میتوانید در این قصه قرار بگیرید حالا یک روز بهش میگویید که خوب مثلاً امروز را تو بگو که کجا بریم یک روز دیگر به او بگویید دوست داری برویم فلان جا که با هم یک تجربهای داشته باشیم؟ ولی اول باید شما پیش گام بشوید برای ایجاد آن فضای صمیمانه و ایجاد آن شرایطی که حال و احوال بچه با شما خوب باشد و او لذت ببرد از اینکه با شماست.
حالا رفتارهای مخربی مثل سرزنش کردن، انتقاد بیش از حد، پذیرش نداشتن نسبت به فرزندتان اینها قطعاً به آن رابطه آسیب میزند اینکه مثلاً غر بزنید زیاد از حد نق بزنید قهر کنید حتی من نمیگویم که احساساتتان را نشان ندهید حتماً احساساتتان را نشان دهید به فرزندانتان حتی اگر از دستشان ناراحتید ولی علتش را بیان کنید که فلان رفتار تو باعث این حال بد من شده است .